Naviger Meny
    Tråd : Konservering versus rekonstruksjon
    Svar:3 Siste Innlegg:23.feb.2012 02:15:55 Av:JOHNZ
    Innlegg
    ARVEKVALOY

    Innlegg: 21
    Registrert: 10-02-2012

    Avatar
    Konservering versus rekonstruksjon
    Opprettet: 21.feb.2012 21:55:41
    Med fare for å bli sett på som en "spammer" så prøver jeg meg med enda et innlegg her :)

    Ser at det internasjonalt og spesielt i USA diskuteres mye rundt rekonstruksjon og konservering.

    Har dette vært noe tema i Norge? Er det noen som har opplevd å kjøpe rekonstruerte tengeserier?

    Er det noen som driver med konservering ut over det å bruke syrefrie backing boards og syrefri plastomslag? For eksempel rensing av stifter, pressing og/eller tørr-rens av gamle blader?

    Så noen Donald blader fra 50 tallet på gi bud som ser utrolige pene ut og lurer på om disse har vært behandlet? Har ingen intensjon om å henge ut noen eller kaste mistanker uten grunnlag, er bare nysgjerrig og prøver å forstå "mindset" i det norske samler miljøet ved å stille spørsmål :)

    Personlig mener jeg at det er enhver samlers interesse å ha en ide om hvordan samlingen kan tas vare på/konserveres best mulig. Fant for eksempel denne nettbutikken (Arkivprodukter) her i Norge etter å ha bestilt rensepads fra UK:
    http://www.mamut.net/controls/shop/shops/12/8/default.asp?wwwalias=Kringsjaa&gid=667
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Konservering versus rekonstruksjon
    Opprettet: 22.feb.2012 02:14:56, Sist endret den 22.02.2012 02:18:12
    som svar på innlegg fra: ARVEKVALOY publisert den 21.feb.2012 21:55:41
    Tegneseriesamlere har vel kanskje en tendens til å være purister når det gjelder dette - slik er det for min egen del også. Jeg foretrekker heftet i autentisk stand med alle skavanker det har blitt påført eller spart for gjennom årene, det blir liksom en del av poenget.

    For å igjen trekke en paralell til et litt mer organisert og mye større marked, innførte CGC disse "Purple labels" som restaurerte hefter merkes med. Samlere kaller dem ofte "PLOD" (Purple Label of Death), da hefter med slik anmerkning verdsettes langt under autentiske eksemplarer.

    Det er delte meninger i USA om "pressing" kvalifsierer til restaurering, da man strengt tatt til en viss grad gjør dette naturlig ved lagring i mange tilfeller, og at man heller ikke tilfører eller fjerner noe fysisk fra heftet ved pressing. Selv ser jeg litt begge sider av den saken, men det er i det minste langt bedre enn bytte av stifter o.l. i min verden. CGC anser ikke pressing som restaurering.

    Det hele får bli opp til hver enkelt samler, som kjøper ser jeg gjerne at det opplyses om man har pyntet på et hefte. :)
    ARVEKVALOY

    Innlegg: 21
    Registrert: 10-02-2012

    Avatar
    Re: Konservering versus rekonstruksjon
    Opprettet: 22.feb.2012 08:47:42
    som svar på innlegg fra: JOHNZ publisert den 22.feb.2012 02:14:56
    Det er en god tanke at selger opplyser om at man har "pyntet" på bladet :)

    Selv tenker jeg at det er et skille mellom grep man gjør av konserverings messige hensyn versus grep man gjør for å "pynte" på bladet for å få en høyere pris. Ser at NTI indeksen er meget streng på dette punktet, har man for eksempel tatt ut stifter, renset disse og satt dem tilbake så er det ned på "Fine" nivå.
    NTI gjør heller ingen skiller på bruk av tape (det er en forskjell på om man bruker arkivtape eller vanlig scotch tape) er det tape i bladet så er man nede på "Good" med en gang.
    At man "aksepterer" pressing har vel mer å gjøre med at det er umulig/svært vanskelig å avgjøre om bladet er blitt lagt i en presse eller bare oppbevart "tight"?

    Slik jeg forstår moralen så skal man unngå å "tukle" med bladene, selv om dette fører til at kvaliteten på bladet vil forringes raskere over tid? Eventuelt at man er ærlig og opplyser om grep man har gjort, men må da akseptere at bladet vil få en lavere pris.
    JOHNZ

    Innlegg: 832
    Registrert: 26-11-2009

    Avatar
    Re: Konservering versus rekonstruksjon
    Opprettet: 23.feb.2012 02:15:55, Sist endret den 23.02.2012 02:17:36
    som svar på innlegg fra: ARVEKVALOY publisert den 22.feb.2012 08:47:42
    Konserveringsmessige tiltak eller pynting blir begge deler restaurering, jeg ser forskjellen mellom å tusje bort fargebrytende stresslinjer og rense stiftene, men begge deler blir en form for alterering.

    Om stiftene er renset og satt tilbake blir det feil å "bare" trekke i graderingen etter mitt syn. Vil si det er mer korrekt å heller gradere heftet som det står, men notere at det er restaurert.

    Angående tape så har jeg selv fått et Tina i retur med en liten teipbit på forsiden over en avskalling, som ikke ble satt til hverken "Green" eller "Purple" label, men standard blå og bare trukket litt i graderingen - forbausende lite forøvrig (fremdeles på 6.0, altså Fine). Det er jo en vesensforskjell fra dette og om ryggen er reparert med tape, selvsagt. Oftest er eksemplarer i Good eller lavere om man finner slike reperasjoner, men man må bruke litt vurdering også med dette.

    Tegneseriesamlere er vel en merkelig gruppe i så måte, fiksing av objektene er jo en vanlig sak i flere andre samlefelt, uten at det går nevnverdig ut over prisene. Jeg synes det tar litt bort fra bevaringsbragden om man fikser på et eksemplar, alt papir taper seg over tid, men man kan ta grep for å fryse tiden temmelig bra med tanke på dette.

    Det du nevner om "pressing" er del av grunnen til at CGC ikke vurderer det som restaurering.
    1-4